Goedendag!

Mijn naam is Mathijs Schaap ik maak graag dingen, vooral voor Cosplay, Halloween en dergelijke. Ik ben geboren in 1976 en op 15-jarige leeftijd begon ik met het maken van (levensgrote) (griezel)poppen. Eerst voornamelijk van papier maché, later ook van andere materialen.

Het begon voor mij allemaal in 1986 toen mijn ouders 'Filmnet' namen (vergelijkbaar met het hedendaagse 'Netflix') met de film 'The Elephant Man' (David Lynch/John Hurt/Anthony Hopkins). Deze film bepaalde zowel de kiem van mijn koers qua beroepskeuze (verpleegkundige) als een enorme boost voor mijn creatieve talenten. Het werk van Christopher Tucker intrigeerde me enorm. Chris Tucker is zeker één van mijn idolen, evenals Rick Baker, Kevin Yagher, Stan Winston en meer van dergelijke briljante kunstenaars. Dankzij 'Filmnet' raakte ik bekend met talloze bekende en minder bekende films.

Een kleine c.v. m.b.t. mijn hobbymatige/vrijwillige activiteiten:

 

Make

A

Difference

 

Naam: Mathijs Schaap

Geboren: 29 april 1976 te Dordrecht

-> In 1984 leerde ik tekenen, zowel realistisch als cartoon.

-> In 1991 begon met het maken van papier maché hoofden en kochten we onze eerste videocamera.

-> In 1992 maakte ik voor mijn zusje een carnavalspak, geïnspireerd door Jim Henson's film 'Labyrinth': een drakenlijf met nek en kop en nepbenen waardoor het leek alsof mijn zusje de draak bereed als een paard. Ze won hiermee de 1e prijs.

-> Vanaf 1993 maakte ik levensgrote versies van bijv. Freddy Krueger,  Jason Voorhees en Guns N' Roses-gitarist Slash.

-> Tot 1994 maakte ik veel filmpjes met de videocamera, echter (nog) geen DIY's. Meer zelfbedachte verhaaltjes, vooral komisch van aard.

-> Vanaf 1995 begon ik met het maken van driedimensionale schilderijen. Geen hologrammen of iets dergelijks, maar werkelijk een deel of delen die uit het schilderij naar voren komen.

-> 1997-1999 geregeld als (edel)figurant meegedaan met tv-series en films, zoals 'Kruimeltje'.

-> Van 2002 t/m 2006 zette ik mijn creatieve kanten in voor een tienerclub van een kerk. Vele personages bedacht, uitgewerkt en gestalte gegeven.

-> Van 2006 t/m 2014 jaarlijks cursussen clownerie gevolgd bij Siebe Fockens, Stichting Kuritsa, wijlen Roelof van Wijngaarden, Ton Kurstjens etc. Tevens ook zelf clowntrainingen gegeven namens Stichting MediClowns van 2009 t/m 2013.

-> Van 2004 t/m 2014 was ik bedenker, oprichter en voorzitter van (Stichting) MediClowns: Humanitarian clowning, naar ideeën en visies van de Amerikaanse arts Patch Adams + promoten thema 'Humor als verpleegkundige interventie'.

-> In 2007 deed ik mee met KRO's 'Dragon's Den' met een pitch voor MediClowns. In 2008 kwam ik terug in het programma om te vertellen dat de stichting er ook zonder hen was gekomen.

-> In 2009 als acteur in de rol gekropen van verstandelijk gehandicapte man. Deze opnames waren voor een educatieve dvd van ASVZ De Merwebolder te Sliedrecht rondom het thema 'seksualiteit'.

-> In 2011 nogmaals in de rol van verstandelijke gehandicapte gekropen, ditmaal met autisme voor een project van ASVZ De Merwebolder i.s.m. 'Ookjij'.

-> 2010-2011: Schrijven + publicatie boek 'N.U.R.S.E. - van mens tot mens', met medewerking van wijlen Prof. Dr. Bob Smalhout.

-> 2011-2012: Schrijven + publicatie 'Phantasmagoria'-trilogie. Ook zelf de illustraties verzorgd.

-> 2012: Schrijven + publicatie boek 'Humanitair hedonisme: een dol-fijne levenswijze voor Hoog Sensitieve Personen'.

Mijn boeken zijn hier te vinden.

-> 2014-heden: Maken van DIY filmpjes rondom creativiteit met dagelijkse huis-, tuin- en keukenmiddelen + bijdragen leveren aan het jaarlijkse Halloween feest op locaties in Dordrecht en Zwijndrecht. 

-> 2017: Gevraagd om make-up te verzorgen bij een 10-jarige jongen als horror-clown voor een Halloweenfeest, na overleg gekozen voor het concept van 'Twisty the Clown' uit American Horror Story. Hij won de hoofdprijs die avond. Ik kreeg een staande ovatie.

-> 2017-2018: Opleiding 'Creatieve Therapie' gevolgd om mijn creatieve talenten te combineren met mijn verpleegkundige functie binnen de psychiatrie.

-> 2018: Opleiding 'Ratio-Emotieve Therapie' gedaan (RET) als nog een aanvulling op mijn werk als psychiatrisch verpleegkundige. RET laat zich in een notendop samenvatten in dit plaatje:

Met meer dan 30 jaar interesse in special effects en meer dan 25 jaar ervaring in het maken van monsters en verwante karakters en rekwisieten ben ik een doorgewinterde ervaren hobbyist die zo low budget mogelijk dingen realiseert. Op mijn YouTube kanaal post ik iedere week DIY-filmpjes ('Youtube Woensdag') waarin ik laat zien en uitleg hoe ik te werk ben gegaan met een bepaald idee of project.

Deze site is niet commercieel bedoeld. Het is met name opgezet om tips te geven, klaar te staan bij vragen, adviezen te geven en meer. Mocht je echter hier iets zien waarvan je wilt weten of het te koop is, schroom dan niet om me te benaderen.

Ga dingen maken!

Mathijs

'Roodkapje als weerwolf slachtoffer' make-up by Mathijs Schaap, Halloween 2016

'Twisty the Clown' make-up by Mathijs Schaap, Halloween 2017

Voorbeeld van een driedimensionaal schilderij. Deze is rondom Christopher Reeve/Superman en het tragische levensverhaal van Reeve. Het gezicht is een replica van Christopher Reeve’s gezicht uit 1978 afkomstig uit Hollywood, geen reconstructie. Voor de eerste Superman film uit 1978 maakte de crew een mal van Reeve’s gezicht, dit is een afgietsel ervan.

-> 2018: Gestart met opleiding 'Start uw eigen praktijk' + bouwen van de website https://www.creatievetherapiedrechtsteden.nl/

Voor buitenstaanders is er vaak de ironie of tegenstrijdigheid dat ik ziekenhuisclowns heb ingezet voor volwassenen en bijdragen lever aan Halloween-feesten voor kinderen. Dit heeft er o.a. mee te maken dat ik van nature al wist wat later door veel mensen is bevestigd: kinderen zijn bang voor clowns of vinden clowns gewoon helemaal niet leuk. Volwassenen wel. Kinderen vinden Halloween en enge-dingen-op-maat helemaal geweldig, de ouders (veelal de moeders) vinden het allemaal eng. In beide gevallen worden de voor- en afkeuren van ouders geprojecteerd, soms zelfs opgedrongen op hun kinderen en wordt de illusie gecreëerd dat clowns alleen voor kinderen toepasselijk zijn en Halloween niet gepast is voor kinderen. Het omgekeerde is echter waar.

 

 

Extra toevoeging:

Persoonlijk ben ik een groot liefhebber van films, ook van enge films - al vanaf tienerleeftijd. Ik was dan ook oprecht verbaasd toen ik op volwassen leeftijd ontdekte dat horrorfilms goed zijn voor de psyche. Daar zijn verschillende artikelen over verschenen, ook on-line. De links naar deze artikelen staan hier vermeld tesamen met uitspraken van Wes Craven. Wes Craven was een bekende regisseur van enge films, zoals: Last House on The Left, The Hills Have Eyes, A Nightmare on Elm Street en de Scream-franchise:

 

- Daddy met een Hakbijl - Artikel in 'Volkskrant' van 2 okt. 2003

- Horror is gezond - Artikel in NRC van 24 okt. 2012

- Horrorfilms kijken verbrandt calorieën -  Artikel in het AD op 18 febr. 2016